Tet – Lunar New Year

INFO OM TET – Det vietnamesiske nytår

Tet bliver fejret, den første dag i den første måned ifølge Lunar kalenderen, og kan vare op til 7 dage derefter. Det er den periode, hvor vietnameserne har deres længste ferie i form af helligdage, i år er Tet d. 28. januar og det bliver betragtet som den største og mest populærere festival.

Tet, kan faktisk sammelignes med, hvis vi slår vores jul og nytår sammen. Hernede mødes de for at byde det nye år velkommen og vise deres respekt til deres forfædre. De samles i deres familier, hygger sig, spiser masser af mad, køber et lykke træ og pynter.

For at fjerne alt uheldet fra et gamle år, forbereder vietnameserne sig i dagene op til Tet. De sørger for at deres hus er repareret, nogen maler, de gør rent og pynter op. De prøver også på at alle problemer, uopklarede sager med venner familie og kollegaer bliver ryddet af vejen, inden de går ind i det nye år. Farverne rød og gul, mener de bringer lykke, så derfor er det også de farver der er pyntet op med til Lunar New Year.

Kilde: https://www.vietnamonline.com/tet.html

Min oplevelse

Når man ved lidt hvad Lunar New Year handler om, har man også lagt mærke til mange ting. På den gade vi bor, er der blevet malet huse, lagt nye fliser, og husene skinner mere end de gjorde ugen før. Byen bliver også mere og mere pyntet op med gule og røde farver, samt der står lykketræer over det hele. Glæder mig virkelig til i aften (fredag) hvor der efter hvad vi har hørt skulle være fest.

I går var vi nede at Walking Street, tror det er der, man fejrer Tet her i distrikt 1. Hele denne gade har nærmest været spærret af, alt den tid vi har været her, og hele vejen ned er der pyntet op med de flotteste blomster. Det er helt fantastisk at se. Her er det også tydeligt at se vietnameserne glæder sig, de har det pæne tøj på og der bliver taget biller i stakkevis. Selfi-stænger er uundværlige her.

Vi beslutter os for at tage, ind til Walking Street omkring kl. 21, så er vi der lidt før, hvis nu der sker noget inden og ellers er det dejligt vejr, så et par timer uden for, gør bestemt ikke noget. Da vi kommer der ind, er der vildt mange mennesker, der er farvede lys overalt, og fra alle de små boder bliver det solgt mad og drikke, som helt sikkert er blevet lidt dyrere til aftenens anledning. Efter at have gået frem og tilbage, ender vi ved rådhuset, der er det flotteste lysshow i gang, og man kan ligesom fornemme at det er her der kommer til at ske noget til midnat.

Jeg håber jo på, at der til midnat bliver det flotteste og vildteste fyrværkeri show, som jeg nogensinde har set. For ved ikke helt hvorfor, men det er det jeg forbinder med det kinesiske nytår. Lysshowet på rådhuset skifter til tal, og der bliver nu talt ned fra 10, 9, 8….. klokken slår 12, folk er glade, ønsker hinanden godt nytår, og nogen omkring os har også konfettirør med, som bliver skudt af ud over os alle. Et nyt lysshow begynder på rådhuset, alle står og kigger der på, og jeg må indse at mit fyrværkeri skal jeg lede længe efter (vil ikke sige jeg er skuffet, for det er virkelig flot, men måske lidt). Jeg ved der var fyrværkeri hernede d. 31. december, så tænker der bare er 2 forskellige måder at fejre 2 forskellige nytår på.

Vi beslutter so for at gå hjem af, alle vi møder på vores vej er i godt humør, der bliver ønsket godt nytår og man kan ikke lade være med at blive i godt humør. Da vi når vores lille sidegade, er det tydeligt der har været fest. Der ligger konfetti glimmere overalt, alle smiler, der er højt musik og man kan ikke lade hver med at tænke, skulle man være blevet hjemme i stedet for. Men som Mathilde fik sagt til mig, man kan ikke se det hele, og det har hun jo fuldstændig ret i.

Det er er helt tydeligt at mærke at Tet, handler om familie, vejene er nærmest tomme, folk bliver hjemme for at hygge, mange butikker har lukket og på de forskellige restauranter, er der nogen af dem som har åbent, som har mindre menukort, tror faktisk bare de holder åbent for at vi turister stadig kan få noget og spise.

Trafikken i Tet og trafikken inden Tet i en rundkørsel.

Følg og like mig
error

Leave a Reply